Usturoiul negru nu este o specie diferita de usturoi, ci este de fapt usturoi alb care a fost supus unui proces de fermentare. Acest proces ii schimba culoarea in negru si ii modifica gustul si textura. Originea usturoiului negru se regaseste in Asia, unde a fost folosit de mii de ani in medicina traditionala.
1. Întărește imunitatea
Usturoiul este bine cunoscut pentru proprietățile sale de stimulare a sistemului imunitar, iar usturoiul negru nu face excepție. Poate juca un rol inclusiv în prevenirea mai multor boli bacteriene și virale comune. De asemenea, îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv și a celui respirator.
2. Reglează glicemia din sânge
Usturoiul negru poate ajuta la reglarea nivelului de insulină din organism și la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, poate preveni complicațiile cauzate de diabet.
3. Are proprietăți antioxidante
Proprietățile antioxidante ale usturoiului negru sunt mult mai puternice decât cele ale usturoiului proaspăt. Aceste molecule protejează celulele de deteriorarea oxidativă, care provoacă îmbătrânirea și apariția unor boli și afecțiuni cronice. Usturoiul negru transformă alicina instabilă în molecule antioxidante mai stabile. Astfel, ”sucul” de usturoi negru scade radicalii liberi care pot dăuna ficatului, sângelui și rinichilor.
4. Protejează sănătatea creierului
Consumul frecvent de usturoi negru poate ajuta la prevenirea afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi demența și Alzheimer, care sunt cauzate de celulele cerebrale deteriorate. La fel de important, calitățile antioxidante și antiinflamatorii ale usturoiului negru pot repara celulele deteriorate din organism.
5. Îmbunătățește sănătatea inimii
Homocisteina, un tip de aminoacid produs în organism, poate deteriora pereții vaselor de sânge și poate amenința sănătatea cardiovasculară. Cercetările sugerează că usturoiul negru poate reduce în mod eficient homocisteina, colesterolul ”rău” și nivelurile de trigliceride din sânge, protejând astfel sănătatea inimii.
6. Reduce riscul de boli cronice
Usturoiul negru conține mult mai mulți antioxidanți activi decât omologul său crud. Includerea usturoiului negru în dietă te poate ajuta să te aperi mai bine împotriva bolilor cronice și a stresului oxidativ.
7. Ajută la pierderea în greutate
Un studiu pe animale a arătat că usturoiul negru are unele proprietăți care pot ajuta în lupta cu kilogramele în plus.