vegan

7 BENEFICII WOW OBȚINUTE ÎN 21 ZILE DE ALIMENTAȚIE VEGANA

Să fii vegetarian presupune eliminarea produselor de origine animală din alimentație. Poți spune că e același post religios, dar totuși înseamnă mai multă diversitate decât fasole, cartofi, tocănițe și murături. Este un mod de viață permanent pentru vegetarieni.

Nu degeaba suntem sfătuiți: “Pentru o alimentație sănătoasă, consumați 5 fructe și legume pe zi!”. Vrei să încerci pe pielea ta cum e să fii vegetarian/ă? Vezi mai jos efectele după numai 21 de zile:

Chiar și cu cașcavalul inclus în alimentație, beneficiile WOW le vei observa chiar din a patra zi. Să vă povestesc câte puțin despre fiecare:

 1.         Multă energie!

O permanentă stare de energie care parcă izvorăște din interior. Mai puține stări de oboseală sau nervozitate, care nici nu le vei mai simți în a 3-a sapatamana. 

 2.         Fără acnee  

Din prima săptămână, tenul tău va deveni curat și strălucitor, cu un aspect mai sănătos. Este îmbucurător pentru o femeie să-și vadă în oglindă, tenul curat și strălucitor.

 3.          5 mese pe zi

Partea cea mai stresantă poate fi foamea permanentă. Poți avea la început impresia că ești un mic hârciog, care permanent ronțăie. Doar prin perseverență vei câștiga această rundă.

Cu 5 mese pe zi – și în doar 2 zile vei ajunge la nirvana noțiunii “mă simt satul/ă”. Autoeducare cu 3 mese complete și 2 gustări, plus de câte ori mai simți foame, consumă nuci sau fructe. 

 4.         Un somn mai liniștit

Somnul mai liniștit pentru mulți înseamnă să adoarmă rapid și dimineață să se trezească odihniți. Ăsta a fost succesul neașteptat de care te vei bucura dinplin.

 5.         Balonarea

Tot ceea ce promit iaurturile din comerț în reclamele TV chiar obții în aceste 21 de zile prin alimentația vegană. Ce bucurie!

 6.         Constipația

Ajută și acei 2 litri de apă, dar combină hidratarea cu o alimentație vegană și constipația devine de-a dreptul o amintire.

 7.         Gastrita

Cei care suferă de această afecțiune, își vor lua rămas bun de la simptomele supărătoare.

 Într-un experiment făcut de o bloggeriță de peste ocean, după încheierea acestei perioade vegane, revenind treptat la alimentația obișnuită, a revenit și gastrita.

Te vei convinge 100% de impactul E-urilor asupra sucului gastric și, mai ales, vei înțelege  ce înseamnă digestia foarte lentă a produselor din carne. Îți vei da seama că la fel de proteice sunt și nucile, dar fără efectele negative.

Dacă mai și reușești să reziști tentației când ceilalți din familie consumă carne, devii erou prin simplul fapt că optezi pentru sănătatea corpului tău. Există totuși o balanță rațională când vine vorba despre alimentația vegană și corpul uman. Este nevoie doar de puțin curaj și multă perseverență.

Ești ceea ce mănânci.

            Ia atitudine pentru sănătatea ta!

            Încearcă și tu cel puțin 21 de zile! 

organic

4 mituri despre produsele organice. Le credeai adevărate?

În epoca tehnologiilor, oamenii au început să piardă legătura cu planeta mamă, atât rațional, cât și biologic. Au început să nu mai facă diferența dintre produsele bio și cele convenționale. În acest context, am selectat câteva mituri care au apărut în urma confuziei și pierderii acestei legături.

  1. Mâncarea organică este prea scumpă

Da, mâncarea organică poate fi scumpă, iar aceasta pentru că are în componența sa mai puțini conservanți, termenul de expirare este mai mic, iar procesul de digerare este mai scurt.

În schimb, alimentele organice pot costa mai puțin decât cele convenționale. Mai mult, alimentele convenționale au unele costuri ascunse, cum ar fi costurile pentru sănătate, legate de problemele cauzate de pesticide și costurile de curățare a mediului.

  • Agricultura ecologică nu poate hrăni lumea

Agricultura ecologică și creșterea zootehniei necesită mai mult timp și mai mulți bani, ceea ce creează dubii că acestea vor reuși să asigure cu alimente întreaga planetă. Este și acesta un mit.

Prin studiile Universității de Stat din Iowa, cercetătorii au constatat că metodele de creștere ecologică produc randamente similare cu cele convenționale, în timp ce substanțele organice au dus în timp la o calitate mai bună a solului.

Studiul „Farming Systems” desfășurat la Institutul Rodale – cea mai lungă cercetare despre organice realizată vreodată, conține argumente că produsele organice pot hrăni lumea, în timp ce oferă beneficii pentru mediu. În schimb, cele convenționale nu oferă nimic, decât „porția de poluare” în procesul de fabricare.

  • Mâncarea organică nu este atât de gustoasă

A fost desfășurată o serie de teste gustative pentru a demonstra diferența de gust dintre mâncare organică și convențională. Curios este că participanții nu au putut sesiza diferența dintre acestea. Este, în mod evident, o măsurare foarte subiectivă, dar poate fi adusă drept exemplu.

Gusturile nu se discută, e știut. Așa că cei care afirmă că mâncarea organică nu este gustoasă poate că o fac în baza preferințelor personale sau poate că cumpără produse organice livrate. Orice produs care stă într-un camion sau avion timp de câteva zile nu va avea un gust la fel de bun ca cel local.

Și deja nu mai este un secret în mâncarea convențională sunt adăugate substanțe de potențare a gustului și mirosului, care o fac „mai gustoasă” și care te fac să vrei să mănânci mai mult și să revii la respectivul produs.

  • Produsele organice sunt doar un marketing hype

Potrivit unui sondaj recent, mulți consumatori consideră că produsele organice nu sunt altceva decât un marketing hype, creat pentru a face oamenii să cheltuiască mai mulți bani. Nu este cazul. Produsele organice într-adevăr au multe beneficii, căci ingredientele lor sunt cultivate după standarde specifice, care ajută la menținerea vitaminelor, substanțelor benefice și, totodată, a siguranței, durabilității și a biodiversității.

Dar înțeleg de ce au apărut toate aceste idei. Sunt mulți „producători”, a căror marfă este însoțită de eticheta „produs organic” pe când, în realitate, au fost crescute în alt mod.

Analizează atent miturile de mai sus, produsele pe care le mănânci și restaurantele pe care le vizitezi și vei înțelege că produsele organice sunt mult mai mult decât un simplu hype de marketing. Și, nu uita, produse organice poți găsi în magazinul online BIOrganic!

electroliți

Electroliții – ce sunt și cum îi menții la valorile normale

Electroliții joacă multe roluri în organism, dar mulți îi asociază cel mai mult cu echilibrul fluidelor, hidratarea și funcția musculară. În continuare, vei afla ce sunt de fapt electroliții și de ce sunt așa de importanți pentru o funcționare normală a organismului uman.

Ce sunt electroliții?

Lichidele și electroliții sunt ambele esențiale pentru o funcționare corect a celulelor care, la rândul lor, contribuie la funcționarea organelor, iar ele deja sunt responsabile de funcționarea sistemelor corpului uman. Electroliții sunt minerale încărcate electric. Științific vorbind, când aceste minerale se dizolvă într-un fluid, ele formează ioni pozitivi sau negativi utilizați în procesele metabolice.

Electroliții sunt responsabili de o mulțime de procese care au loc în organismul tău, printre care:

  • reglează funcția nervoasă și musculară
  • hidratează corpul
  • echilibrează aciditatea 
  • echilibrează presiunea sângelui 
  • ajută la reconstruirea țesuturilor deteriorate

Electroliții găsiți în corpul uman sunt:

  • Sodiu Na+
  • Potasiu K+
  • Clorură Cl
  • Calciu Ca2+
  • Magneziu Mg2+
  • Fosfați/fosfor PO4

Ce se întâmplă dacă nu ai suficienți electroliți?

Atunci când nivelul de electroliți din sânge este ridicat sau scăzut, se poate întâmpla un dezechilibru. Un dezechilibru electrolitic poate fi cauzat de:

  • Pierderea fluidelor ca rezultat al vomei persistente sau diareii, transpirației
  • Alimentația incorectă
  • Probleme respiratorii cronice, cum ar fi emfizemul
  • Valoare a pH-ului în sânge ridicată (o afecțiune numită alcaloză metabolică)
  • Medicamente cu efecte diuretic sau laxativ.

Dezechilibrul electrolitic poate avea următoarele simptome:

  • Oboseală
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
  • Amorțeală și furnicături
  • Confuzie
  • Slăbiciune musculară și crampe
  • Dureri de cap
  • Convulsii
electroliți

În ce alimente pot fi găsiți electroliții?

Sunt foarte mulți producători de băuturi care conțin electroliți. Aceste băuturi sunt foarte des folosite de sportivi, însă ele conțin doar sodiu și potasiu și nu sunt recomandate atunci când ai o alimentație organică.

Nivelurile de electroliți pot fi menținute în valorile normale prin consumul de fructe și legume. Nu numai că vei primi astfel toți electroliții, dar vei avea parte și de vitamine – o sursă sănătoasă de carbohidrați și numeroși alți compuși.

Mai jos sunt câteva alimente în care găsești electroliți:

Potasiu 

Potasiul ajută la menținerea echilibrului fluidelor. O cantitate mare de alimente contribuie la aportul zilnic de potasiu:

  • Fructe – caise, avocado, banane, cantalup, curmale, nectarine, portocale
  • Legume – anghinare, sfeclă roșie, varză de Bruxelles, pătrunjel, cartofi, dovleac, spanac, cartofi dulci (batat), roșii, pepene verde
  • Fructe cu coajă lignificată – migdale, nuci pecan.

Calciu

Calciul are multe roluri, dar ca electrolit ajută la contracția musculară și funcția normală a inimii. Vitamina D ajută la absorbția calciului. Poți primi mai mult calciu din:

  • Legume și leguminoase – salată de iceberg, mazăre verde.
  • Fructe – portocale
  • Fructe cu coajă lignificată – migdale.

Magneziu

Magneziul ajută la funcția musculară și sinteza proteinelor și are un rol important în transportul de calciu și potasiu în membranele celulare. Suplinește nivelul de magneziu, consumând:

  • Legume cu frunze verzi – spanac
  • Fructe – avocado, rodii
  • Boboase – fasole neagră
  • Cereale – orez, secară
  • Fructe cu coajă lignificată – caju, pecan, nuci, migdale, arahide.

Fosfați/fosfor

Fosforul ajută la remineralizarea smalțului dentar și previne formarea cariilor dentare. Consumă mai multe:

  • Boboase – fasole, mazăre verde
  • Fructe cu coajă lignificată – migdale
  • Leguminoase – pătrunjel verde .

În concluzie…

Electroliții sunt minerale care poartă o sarcină electrică atunci când sunt dizolvați în apă. Ei sunt esențiali pentru buna funcționare a sistemului nervos, musculaturii și pentru menținerea sănătății generale.

Vrei să menții natural nivelul de electroliți, consumă produse organice. Aceste produse le poți găsi la BIOrganic Raw Cafe! 🙂

organic

Diferența dintre organic și non-OMG și ce e bine pentru sănătate

Organic, Bio, OMG… Auzi acești termeni tot mai des în ultimii ani, iar mulți dintre noi îi înțeleg drept sinonime. Dar sunt ele sinonime? Este important să înțelegi diferența dintre „organic” și OMG” pentru a face alegerile corecte și documentate când vine vorba de alimentația ta și a celor dragi.

Ce este OMG?

Câți dintre voi și-au dat întrebarea ce înseamnă de fapt acronimul „OMG”? Hai să începem prin a te asigura că nu este o anagramă a frazei din engleză „Oh My God!” și nici organic nu înseamnă. Ea se descifrează în felul următor „Genetically Modified Organism” – frază ce se traduce ca „organisme modificate genetic”.

„Ingineria genetică” folosește acest termen când vine vorba de metode de lucru care manipulează materialul genetic la nivel molecular și celular. Organismele modificate genetic au anumite molecule adăugate sau eliminate din ADN pentru a fi îmbunătățite într-un fel. O genă este introdusă în organismul pe care, în mod normal, nu ar avea-o. Aceste gene provin, de obicei, dintr-un virus sau bacterie și sunt concepute pentru a modifica modul în care sunt produse aceste alimente, fie pentru a obține masă proteică mai mare sau pentru a intensifica aroma, culoarea și gustul, etc.

Ingineria genetică este cel mai des utilizată în agro-industrie, pentru a mări productivitatea sau a crește rezistența plantelor la dăunători și calamități naturale. Producătorii care utilizează modificările genetice argumentează această decizie prin:

  1. costurile mai mici de producere
  2. rezistență la dăunători ce invadează cultura,
  3. trăsături îmbunătățite din punct de vedere nutrițional pentru a oferi beneficii sănătății consumatorilor (Oare?).

OMG înseamnă sănătate?

Dacă vorbim de sănătatea consumatorului, efectele negative ale consumului de OMG pot fi:

  • În timpul consumului de OMG-uri, în organism pătrund bacteriile și toxinele dăunătoare.
  • OMG-urile reprezintă o sursă ce pot provoacă reacții alergice.
  • În anumite cazuri, cancerul este cauzat de compușii chimici modificați ce se găsesc în produsele alimentare.

Deci, alegem non-OMG-urile

Generalizând tot ce e scris mai sus, non-OMG-urile sunt acele produse care nu conțin organisme modificate genetic. Dar nu trebuie confundate cu produse organice, despre care vom vorbi în continuare.

organic

Ce înseamnă organic?

Produsele alimentare organice sunt alimente produse prin metode ce respectă standardele agriculturii ecologice, produse ce nu conțin substanțe chimice nocive, antibiotice, erbicide sintetice, pesticide, reziduuri de medicamente și neurotoxine.

De obicei, produsele alimentare organice sunt mai scumpe decât alimentele modificate genetic și non-OMG, deoarece necesită mai multă atenție pentru a fi produse și trebuie să fie certificate.

De ce să investești în alimentație organică:

  • Nu se folosesc pesticide atunci când se cultivă alimente ecologice.
  • Round-up nu poate fi folosit cu culturi ecologice. Round-up este un erbicid obișnuit folosit pentru a ucide buruienile.
  • Nu se utilizează hexan. Hexanul este o neurotoxină folosită în uleiurile vegetale comune cum ar fi soia, porumbul și, uneori, floarea soarelui.
  • Carnea organică nu conține hormoni. Hormonii din carne contribuie la dezechilibre endocrine, boli cardiovasculare și multe afecțiuni grave.
  • Animalele crescute organic nu primesc antibiotice. Aceasta înseamnă că carnea pe care o produce nu va conține toxine dăunătoare pe care le-ați fi consumat altfel.

Organic sau non-OMG?

Alimentele organice nu conțin pesticide, îngrășăminte, solvenți sau aditivi. Acest lucru contribuie la creșterea biodiversității plantelor și animalelor, ceea ce e foarte bine pentru mediul înconjurător sau, cum e în trend acum de spus, Eco-friendly. De asemenea, ajută la prevenirea rezistenței antibacteriene la animale și previne scurgerile chimice în sol.

Non-OMG are multe asemănări cu produsele alimentare organice, dar acestea nu sunt exact aceleași. Etichetă „non-OMG” înseamnă că ingredientele din orice produs alimentar specific au fost verificate pentru a se asigura că nu conțin material modificat genetic. Pentru carne, aceasta cuprinde și hrana consumată de animale – ea la fel trebuie să fie ecologică.

Mica diferență dintre aceste noțiuni este ceea că non-OMG interzice folosirea erbicidelor care conțin în ele OMG-uri, dar nu înseamnă că trebuie neapărat cultivată organic. Acestea ar putea fi cultivate prin metode convenționale, non-organice.

Organic și non-OMG sunt similare în ceea ce privește faptul că în ambele cazuri se trece printr-o testare riguroasă pentru a se asigura că materialul modificat genetic nu este prezent în produsele alimentare sau în producerea acestora.

În concluzie

Eticheta non-OMG înseamnă că produsul alimentar nu conține OMG-uri, dar acest lucru nu înseamnă că este organic.

Organic și non-OMG sunt foarte asemănătoare. De fapt, de multe ori, singurul motiv pentru care anumite companii nu fac pasul suplimentar pentru o agricultură ecologică este obținerea certificatelor care aduc extra costuri.

Dacă ești în căutarea unor alimente organice, asigură-te că vezi eticheta „Organic”. Aceste produse le găsești la BIOrganic Raw Cafe sau online – în magazinul nostru!