Bine de știut

Diferența dintre organic și non-OMG și ce e bine pentru sănătate

organic

Organic, Bio, OMG… Auzi acești termeni tot mai des în ultimii ani, iar mulți dintre noi îi înțeleg drept sinonime. Dar sunt ele sinonime? Este important să înțelegi diferența dintre „organic” și OMG” pentru a face alegerile corecte și documentate când vine vorba de alimentația ta și a celor dragi.

Ce este OMG?

Câți dintre voi și-au dat întrebarea ce înseamnă de fapt acronimul „OMG”? Hai să începem prin a te asigura că nu este o anagramă a frazei din engleză „Oh My God!” și nici organic nu înseamnă. Ea se descifrează în felul următor „Genetically Modified Organism” – frază ce se traduce ca „organisme modificate genetic”.

„Ingineria genetică” folosește acest termen când vine vorba de metode de lucru care manipulează materialul genetic la nivel molecular și celular. Organismele modificate genetic au anumite molecule adăugate sau eliminate din ADN pentru a fi îmbunătățite într-un fel. O genă este introdusă în organismul pe care, în mod normal, nu ar avea-o. Aceste gene provin, de obicei, dintr-un virus sau bacterie și sunt concepute pentru a modifica modul în care sunt produse aceste alimente, fie pentru a obține masă proteică mai mare sau pentru a intensifica aroma, culoarea și gustul, etc.

Ingineria genetică este cel mai des utilizată în agro-industrie, pentru a mări productivitatea sau a crește rezistența plantelor la dăunători și calamități naturale. Producătorii care utilizează modificările genetice argumentează această decizie prin:

 1. costurile mai mici de producere
 2. rezistență la dăunători ce invadează cultura,
 3. trăsături îmbunătățite din punct de vedere nutrițional pentru a oferi beneficii sănătății consumatorilor (Oare?).

OMG înseamnă sănătate?

Dacă vorbim de sănătatea consumatorului, efectele negative ale consumului de OMG pot fi:

 • În timpul consumului de OMG-uri, în organism pătrund bacteriile și toxinele dăunătoare.
 • OMG-urile reprezintă o sursă ce pot provoacă reacții alergice.
 • În anumite cazuri, cancerul este cauzat de compușii chimici modificați ce se găsesc în produsele alimentare.

Deci, alegem non-OMG-urile

Generalizând tot ce e scris mai sus, non-OMG-urile sunt acele produse care nu conțin organisme modificate genetic. Dar nu trebuie confundate cu produse organice, despre care vom vorbi în continuare.

organic

Ce înseamnă organic?

Produsele alimentare organice sunt alimente produse prin metode ce respectă standardele agriculturii ecologice, produse ce nu conțin substanțe chimice nocive, antibiotice, erbicide sintetice, pesticide, reziduuri de medicamente și neurotoxine.

De obicei, produsele alimentare organice sunt mai scumpe decât alimentele modificate genetic și non-OMG, deoarece necesită mai multă atenție pentru a fi produse și trebuie să fie certificate.

De ce să investești în alimentație organică:

 • Nu se folosesc pesticide atunci când se cultivă alimente ecologice.
 • Round-up nu poate fi folosit cu culturi ecologice. Round-up este un erbicid obișnuit folosit pentru a ucide buruienile.
 • Nu se utilizează hexan. Hexanul este o neurotoxină folosită în uleiurile vegetale comune cum ar fi soia, porumbul și, uneori, floarea soarelui.
 • Carnea organică nu conține hormoni. Hormonii din carne contribuie la dezechilibre endocrine, boli cardiovasculare și multe afecțiuni grave.
 • Animalele crescute organic nu primesc antibiotice. Aceasta înseamnă că carnea pe care o produce nu va conține toxine dăunătoare pe care le-ați fi consumat altfel.

Organic sau non-OMG?

Alimentele organice nu conțin pesticide, îngrășăminte, solvenți sau aditivi. Acest lucru contribuie la creșterea biodiversității plantelor și animalelor, ceea ce e foarte bine pentru mediul înconjurător sau, cum e în trend acum de spus, Eco-friendly. De asemenea, ajută la prevenirea rezistenței antibacteriene la animale și previne scurgerile chimice în sol.

Non-OMG are multe asemănări cu produsele alimentare organice, dar acestea nu sunt exact aceleași. Etichetă „non-OMG” înseamnă că ingredientele din orice produs alimentar specific au fost verificate pentru a se asigura că nu conțin material modificat genetic. Pentru carne, aceasta cuprinde și hrana consumată de animale – ea la fel trebuie să fie ecologică.

Mica diferență dintre aceste noțiuni este ceea că non-OMG interzice folosirea erbicidelor care conțin în ele OMG-uri, dar nu înseamnă că trebuie neapărat cultivată organic. Acestea ar putea fi cultivate prin metode convenționale, non-organice.

Organic și non-OMG sunt similare în ceea ce privește faptul că în ambele cazuri se trece printr-o testare riguroasă pentru a se asigura că materialul modificat genetic nu este prezent în produsele alimentare sau în producerea acestora.

În concluzie

Eticheta non-OMG înseamnă că produsul alimentar nu conține OMG-uri, dar acest lucru nu înseamnă că este organic.

Organic și non-OMG sunt foarte asemănătoare. De fapt, de multe ori, singurul motiv pentru care anumite companii nu fac pasul suplimentar pentru o agricultură ecologică este obținerea certificatelor care aduc extra costuri.

Dacă ești în căutarea unor alimente organice, asigură-te că vezi eticheta „Organic”. Aceste produse le găsești la BIOrganic Raw Cafe sau online – în magazinul nostru!