Bine de știut

4 mituri despre produsele organice. Le credeai adevărate?

organic

În epoca tehnologiilor, oamenii au început să piardă legătura cu planeta mamă, atât rațional, cât și biologic. Au început să nu mai facă diferența dintre produsele bio și cele convenționale. În acest context, am selectat câteva mituri care au apărut în urma confuziei și pierderii acestei legături.

  1. Mâncarea organică este prea scumpă

Da, mâncarea organică poate fi scumpă, iar aceasta pentru că are în componența sa mai puțini conservanți, termenul de expirare este mai mic, iar procesul de digerare este mai scurt.

În schimb, alimentele organice pot costa mai puțin decât cele convenționale. Mai mult, alimentele convenționale au unele costuri ascunse, cum ar fi costurile pentru sănătate, legate de problemele cauzate de pesticide și costurile de curățare a mediului.

  • Agricultura ecologică nu poate hrăni lumea

Agricultura ecologică și creșterea zootehniei necesită mai mult timp și mai mulți bani, ceea ce creează dubii că acestea vor reuși să asigure cu alimente întreaga planetă. Este și acesta un mit.

Prin studiile Universității de Stat din Iowa, cercetătorii au constatat că metodele de creștere ecologică produc randamente similare cu cele convenționale, în timp ce substanțele organice au dus în timp la o calitate mai bună a solului.

Studiul „Farming Systems” desfășurat la Institutul Rodale – cea mai lungă cercetare despre organice realizată vreodată, conține argumente că produsele organice pot hrăni lumea, în timp ce oferă beneficii pentru mediu. În schimb, cele convenționale nu oferă nimic, decât „porția de poluare” în procesul de fabricare.

  • Mâncarea organică nu este atât de gustoasă

A fost desfășurată o serie de teste gustative pentru a demonstra diferența de gust dintre mâncare organică și convențională. Curios este că participanții nu au putut sesiza diferența dintre acestea. Este, în mod evident, o măsurare foarte subiectivă, dar poate fi adusă drept exemplu.

Gusturile nu se discută, e știut. Așa că cei care afirmă că mâncarea organică nu este gustoasă poate că o fac în baza preferințelor personale sau poate că cumpără produse organice livrate. Orice produs care stă într-un camion sau avion timp de câteva zile nu va avea un gust la fel de bun ca cel local.

Și deja nu mai este un secret în mâncarea convențională sunt adăugate substanțe de potențare a gustului și mirosului, care o fac „mai gustoasă” și care te fac să vrei să mănânci mai mult și să revii la respectivul produs.

  • Produsele organice sunt doar un marketing hype

Potrivit unui sondaj recent, mulți consumatori consideră că produsele organice nu sunt altceva decât un marketing hype, creat pentru a face oamenii să cheltuiască mai mulți bani. Nu este cazul. Produsele organice într-adevăr au multe beneficii, căci ingredientele lor sunt cultivate după standarde specifice, care ajută la menținerea vitaminelor, substanțelor benefice și, totodată, a siguranței, durabilității și a biodiversității.

Dar înțeleg de ce au apărut toate aceste idei. Sunt mulți „producători”, a căror marfă este însoțită de eticheta „produs organic” pe când, în realitate, au fost crescute în alt mod.

Analizează atent miturile de mai sus, produsele pe care le mănânci și restaurantele pe care le vizitezi și vei înțelege că produsele organice sunt mult mai mult decât un simplu hype de marketing. Și, nu uita, produse organice poți găsi în magazinul online BIOrganic!